Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

Φαρμακευτική: η συναρπαστική επιστήμη του μέλλοντος

Παρακολούθησε τη διαδραστική διαδικτυακή παρουσίαση στις 2 Σεπτεμβρίου 2020 και μάθε περισσότερα για τις Σχολές και τα προγράμματα σπουδών που προσφέρει. 

Δήλωσε συμμετοχή ΕΔΩ

Τώρα που τα θέματα της υγείας, τα καινοτόμα φάρμακα, οι νέες δραστικές ουσίες και τα «θαυματουργά» εμβόλια συζητιούνται εντατικά σε όλον τον πλανήτη, οι σπουδές στη φαρμακευτική φαντάζουν ως μια επένδυση με απεριόριστες προοπτικές, αλλά και με τεράστιο θετικό πρόσημο στην πρόοδο και στην ευζωία του ανθρώπου.

Η φαρμακευτική επιστήμη μας αποδεικνύει συνεχώς και έμπρακτα την τεράστια συνεισφορά της στην καλή ζωή και στην υγεία των ανθρώπων. Πρόκειται για μια επιστήμη που βασίζεται στην πολυσυλλεκτικότητα της γνώσης, καθώς συνδυάζει γνωστικά πεδία όπως η ιατρική, η χημεία, η βιολογία και η φαρμακολογία. ο Δρ. Παναγιώτης Παπαγεώργης, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, επισημαίνει πως, «Οι επαγγελματίες του ταχέως εξελισσόμενου κλάδου της Φαρμακευτικής καλούνται όχι μόνο να ακολουθούν, αλλά και να ηγούνται των εξελίξεων. Η διαρκής δίψα για συνεχή κατάκτηση της γνώσης είναι ένα από τα κυριότερα γνωρίσματα που πρέπει να διακατέχει τους μελλοντικούς φαρμακοποιούς, είτε αυτοί στραφούν σε παραδοσιακά φαρμακευτικά επαγγέλματα είτε ακολουθήσουν τον δρόμο της έρευνας», παρατηρεί, δίνοντας έμφαση στην αφοσίωση που απαιτείται για την ολοκλήρωση των σπουδών και την εξέλιξη των φοιτητών ως επιστήμονες και επαγγελματίες του εν λόγω τομέα.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Στο εν λόγω πεδίο, το πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου προσφέρει ένα σύγχρονο και ισορροπημένο πρόγραμμα σπουδών, δομημένο στους δύο βασικούς πυλώνες που αποτελούν το μέλλον του Φαρμακευτικού επαγγέλματος: τον ασθενή και το φάρμακο. Μάλιστα, οι φοιτητές Φαρμακευτικής επωφελούνται από τη συνύπαρξη της Ιατρικής Σχολής στο ίδιο πανεπιστήμιο, σε ό,τι αφορά υποδομές, εργαστηριακό εξοπλισμό, την τεχνογνωσία του ακαδημαϊκού προσωπικού και την ερευνητική υποδομή. Αξίζει, να σημειώσουμε πως το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει πλέον εδραιωθεί ως ένα από τα πιο αναγνωρισμένα ακαδημαϊκά κέντρα Επιστημών Υγείας και Ιατρικής, με συγκριτικό του πλεονέκτημα την παροχή της πιο ολοκληρωμένης δέσμης προγραμμάτων σπουδών στους τομείς της Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Επιστημών Υγείας και Ζωής στην Κύπρο με 23 προγράμματα σπουδών, εκ των οποίων 11 προσφέρονται κατ’ αποκλειστικότητα μόνο από τοΕυρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η φαρμακευτική αποτελεί επιλογή για κάθε δυνητικό φοιτητή που θέλει να εξασφαλίσει το επαγγελματικό του μέλλον. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα σπουδών Φαρμακευτικής που δίνει έμφαση τόσο στην θεωρητική εκπαίδευση όσο και στην πρακτική άσκηση, εξασφαλίζει στους φοιτητές γνώσεις και δεξιότητες που αφορούν όλη την γκάμα των φαρμακευτικών επιστημών (φαρμακευτική ανάλυση, τεχνολογία, χημεία, βιοχημεία, ανατομία, φαρμακολογία, τοξικολογία), με τους φοιτητές της Φαρμακευτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου να συμπληρώνουν πέραν των 4500 ωρών πρακτικής και κλινικής άσκησης.

Σημειωτέο πως το πρόγραμμα της Φαρμακευτικής είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Σχολών, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακοποιών και του Ευρωπαϊκού Συστήματος Αμοιβαίας Αναγνώρισης προσόντων που εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα σε όλη την Ευρώπη. Με την ολοκλήρωση του πτυχίου οι απόφοιτοι μπορούν να προσέλθουν σε εξετάσεις στον αρμόδιο φορέα για να γίνουν πλήρως αδειούχοι και εγγεγραμμένοι φαρμακοποιοί στην Κύπρο, Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ε.Ε.

ΜΕ ΓΝΩΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ
Τυπικά, η Φαρμακευτική είναι η επιστήμη υγείας που μελετά τις φαρμακολογικές, φαρμακοχημικές, φαρμακοτεχνικές και τοξικολογικές ιδιότητες των φαρμάκων. Πέραν αυτών, σύμφωνα με τον Δρ. Παπαγεώργη, εκτός από την επιστημονική κατάρτιση σχετικά με τα φάρμακα και τις συνταγογραφούμενες θεραπείες, ένας φαρμακοποιός οφείλει να λειτουργεί και ως σύμβουλος υγείας και πάροχος φροντίδας, λόγω της στενής σχέσης που αναπτύσσει με τον ασθενή. Απαιτείται, δηλαδή, να έχει ικανότητα καλής επικοινωνίας και να εμπνέει εμπιστοσύνη, ενώ είναι σημαντικό να έχει και ηγετικές ικανότητες λόγω της αυξημένης ευθύνης που συνεπάγεται ο ρόλος του. Εκεί στηρίζεται και στην ανάπτυξη αυτών των ικανοτήτων στοχεύει το πενταετές πρόγραμμα Φαρμακευτικής, το οποίο με προσεκτική κατανομή του φόρτου εργασίας, εστιάζει τόσο στη θεωρητική εκπαίδευση του φοιτητή όσο και στην εργαστηριακή εξάσκηση, από το πρώτο κιόλας έτος σπουδών, ώστε να κατανοήσει βαθύτερα την πρακτική σύνδεση της θεωρίας με την πράξη. Επιπλέον, το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικά 12 μήνες πρακτικής άσκησης, από τους οποίους οι 6 μήνες πραγματοποιούνται σε φαρμακείο ανοικτό στο κοινό και οι υπόλοιποι 6 μήνες σε κάποιο από τα συνεργαζόμενα φαρμακεία ή σε πρότυπα ιατρικά κέντρα, όπως το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο με αποκλειστική συνεργασία, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής ή σε μεγάλες τοπικές φαρμακοβιομηχανίες.

Εν κατακλείδι, οι σπουδές στη Φαρμακευτική εξασφαλίζουν στους μελλοντικούς πτυχιούχους πρόσβαση σε μια αγορά εργασίας με μηδενικά ποσοστά ανεργίας στις περισσότερες χώρες του κόσμου και ένα δυναμικό και απαιτητικό περιβάλλον εργασίας με συνεχή εξέλιξη και επιστημονικό υπόβαθρο, καθώς και ένα ψηλό βαθμό ικανοποίησης από το εργασιακό περιβάλλον και τις οικονομικές απολαβές.

Μάθετε περισσότερα στο: https://euc.ac.cy/ στο τηλέφωνο 00357 22713000 ή στο info@euc.ac.cyκαι ετοιμαστείτε για το πιο σημαντικό βήμα στη ζωή και στις σπουδές σας.