Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ WELL BEING

Το νόημα της ζωής δεν βρίσκεται απλώς στο να ζούμε, αλλά να απολαμβάνουμε τη ζωή και να ζούμε καλά κάθε στιγμή και κάθε μέρα. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να ξεπεράσουμε ό,τι μας κρατά καθηλωμένους, να αλλάξουμε αντιλήψεις και νοοτροπίες. Ας ξεκινήσουμε να κάνουμε τις σωστές επιλογές!

Η τέχνη του Well Being

Κοινωνικοί επιστήμονες, ψυχολόγοι, συγγραφείς βιβλίων αυτοβελτίωσης και φυσικά life coachers, συζητούν για το τι είναι η ευεξία. Το ίδιο κάνουν και οι σχεδιαστές, οι βιομηχανικοί κατασκευαστές, οι εταιρείες τεχνολογίας, ηλεκτρικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, που ψάχνουν λύσεις για να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη. Όλοι συμφωνούν στο ότι ευεξία είναι η γενική αίσθηση μιας πολύ καλής κατάστασης σωματικής υγείας, που έχει ως αποτέλεσμα την πνευματική ευφορία και την ψυχική ισορροπία. Για να το πούμε απλά, είναι να αισθάνεσαι υγιής, χαρούμενος/η, με αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Τέτοια σημάδια ευεξίας είναι όταν νιώθεις ικανοποίηση ή έχεις ενθουσιασμό για τη ζωή, όταν ξυπνάς το πρωί γεμάτος όρεξη για δημιουργία και όταν ξαπλώνεις το βράδυ με ένα αίσθημα πληρότητας.
Ουσιαστικά, το well-being είναι μια πορεία από την ύπαρξη (being) στην ευημερία (well) που περιλαμβάνει πολλούς σταθμούς. Η ευεξία δεν συνδέεται απαραίτητα με τα χρήματα που κερδίζετε, τον τύπο του αυτοκινήτου που οδηγείτε ή το μέρος που κάνατε διακοπές. Κάθε άτομο αποδίδει διαφορετικά σημασία σε διαφορετικές πλευρές της ζωής και έχει το δικό του σύστημα αξιών, μέσω του οποίου κρίνει τον εαυτό του και τους άλλους. Για αυτό, η ευεξία, αλλά και ο τρόπος που τη βιώνουμε καθορίζεται από το αν αυτή ανταποκρίνεται στις αξίες μας και για το λόγο αυτό είναι αρκετά υποκειμενική.

Τα 5 στοιχεία του Well-Being: Υγεία, Ψυχολογία, Κοινωνικότητα, Πνευματικότητα, Οικονομική Κατάσταση

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κατακτήσει κάποιος την ευεξία και αμέτρητοι δρόμοι για να φτάσει κοντά της. Και αυτό διότι η ευεξία δεν συνδέεται απαραίτητα με τα χρήματα που κερδίζετε, τον τύπο του αυτοκινήτου που οδηγείτε ή το σε ποιο μέρος κάνατε διακοπές. Κάθε άτομο αποδίδει διαφορετικά σημασία σε διαφορετικές πτυχές της ζωής και έχει το δικό του σύστημα αξιών, μέσω του οποίου κρίνει τον εαυτό του και τους άλλους. Ενώ ένα άτομο μπορεί να τοποθετεί την καριέρα του πάνω από όλα, ένα άλλο μπορεί να νοιάζεται περισσότερο να αγαπιέται από τους γύρω του ή να δίνει προτεραιότητα στη φυσική του κατάσταση. Έτσι, εάν η κοινωνικοποίηση είναι πολύ σημαντική για εσάς, αλλά δυσκολεύεστε να κάνετε φίλους, ο «βαθμός» ευεξίας σας θα είναι χαμηλός. Ενώ, αν  ονειρευόσασταν πάντα τη δουλειά που έχετε τώρα, ο βαθμός ευεξίας θα είναι υψηλός.

Για αυτό, τόσο η οριοθέτηση της ευεξίας όσο και η ύπαρξη ή η απουσία στη ζωή μας καθορίζεται από το αν αυτή ανταποκρίνεται στο σύστημα αξιών μας.

 

Well-being: Η ευζωία της καθημερινότητάς μας. Η ευημερία του σώματος και του πνεύματος. Η σωματική ευρωστία που συνδυάζεται από ψυχική ισορροπία. Ο,τι μάς κάνει να νιώθουμε πιο καλά με τον εαυτό μας και τους άλλους.

Η σημασία της Υγείας

Η ζωή είναι ένα διαρκές ταξίδι με διαφορετικό κάθε φορά προορισμό, που εξαρτάται από τις επιθυμίες και τις αξίες του κάθε ανθρώπου. Υπάρχει όμως και ένα κομβικό στοιχείο στο ταξίδι της ζωής κάθε ανθρώπου, ένα βασικό προαπαιτούμενο: η Υγεία. Στην πραγματικότητα, η Υγεία είναι ο πιο σημαντικός δείκτης ευεξίας. Σκεφτείτε: Ακόμα κι αν πετυχαίνετε τους στόχους που έχετε θέσει, ένα θέμα υγείας θα μπορούσε να σας βγάλει εκτός πορείας και να σας επηρεάσει αρνητικά. Και παρόλο που δεν μπορούμε να την ελέγξουμε απόλυτα, μπορούμε τουλάχιστον να κάνουμε το καλύτερο για αυτήν. Κόβοντας ή μετριάζοντας τις κακές συνήθειες, βελτιώνοντας τη φυσική κατάσταση (fitness), δίνοντας βάρος στον προληπτικό έλεγχο και ακολουθώντας ένα μελετημένο διατροφικό πρόγραμμα (nutrition). Στην εποχή που ζούμε, είναι περισσότερο εφικτό παρά ποτέ να ελέγχουμε τη διατροφή μας και να γυμναζόμαστε. Από τις θερμίδες μέχρι τα λιπαρά και από τις πρωτεΐνες μέχρι τα σάκχαρα, σήμερα, πιο πολύ από ποτέ άλλοτε, έχουμε όλες τις πληροφορίες και όλη την απαραίτητη γνώση για να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις και να ζήσουμε τη ζωή μας στο έπακρο. Το οφείλουμε στον εαυτό μας!

Η αρετή της Ευγνωμοσύνης

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να νιώθετε καλά και ίσως, άλλοι τόσοι για να νιώθετε δυσαρεστημένοι από τη ζωή σας. Το να αφιερώνετε χρόνο για να αναλογιστείτε τα θετικά στη ζωή σας μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε τη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων, ακόμα και όταν τα πράγματα είναι σκοτεινά. Η πραγματικότητα είναι ότι οι ζωές των περισσότερων ανθρώπων περιέχουν δυσκολίες, αρνητικές εκπλήξεις και μια καθημερινότητα γεμάτη αγκάθια και εμπόδια. Αυτό δεν είναι εύκολο να αλλάξει, μπορεί όμως να αλλάξει ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα. Προσπαθήστε να κρατάτε ένα Ημερολόγιο Ευγνωμοσύνης και σημειώστε 1 έως 3 πράγματα την ημέρα (ή 5 την εβδομάδα) για τα οποία είστε ευγνώμονες. Σε ορισμένες περιόδους της ζωής σας, το να βρείτε ένα πράγμα για το οποίο να είστε ευγνώμονες μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά το θέμα είναι να προσπαθείτε. Συνεχίστε με αυτήν την καθημερινή πρακτική, και με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αρχίσετε να βλέπετε το ποτήρι ως μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Προσπαθήστε να μη χάνετε την αισιοδοξία σας και να μη βγαίνετε από το αισιόδοξο vortex (θετική «δίνη»). Προς αυτόν τον στόχο, η αναγνώριση των θετικών που υπάρχουν στη ζωή μας μπορεί να είναι σωτήρια, αλλά και ρεαλιστική: συνήθως εκτιμούμε αυτά που έχουμε στη ζωή μας μόνο όταν τα χάσουμε, θεωρώντας τα δυστυχώς ως δεδομένα. Για αυτό και η αλλαγή στη νοοτροπία και στη σκέψη είναι απαραίτητη.

Πρόσφατη μελέτη για το Well-being στην E.E. διαπίστωσε ότι μόνο το 49% απολαμβάνει ισορροπία μεταξύ ζωής και εργασίας, ενώ στην Ελλάδα ο δείκτης ευτυχίας και ικανοποίησης από τη ζωή δεν ξεπερνούσε το 6, σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10.