Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

Έτσι θωρακίζουμε την υγεία και δυναμώνουμε το σώμα

Το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά, η θερμοκρασία πέφτει και η καθιστική ζωή λόγω καιρού και… κορωνοϊού αρχίζει να λαμβάνει και πάλι θέση στην καθημερινότητά μας. Αυτή τη φορά, επιλέξτε να συμπεριλάβετε την άσκηση στη ζωή σας  και επωφεληθείτε από τα αμέτρητα πλεονεκτήματα που προσφέρει στην σωματική και ψυχική σας υγεία. Τα αποτελέσματα θα σας ανταμείψουν.

Η άσκηση είναι η πιο αποδοτική συνταγή για τη θωράκιση της υγείας και τη μακροζωία. Αναρίθμητες είναι οι επιστημονικές μελέτες που δημοσιεύονται σχεδόν καθημερινά με στόχο να επαληθεύσουν, να αναδείξουν και να προσθέσουν στοιχεία στα ήδη υπάρχοντα δεδομένα που υποστηρίζουν την ευεργετική δράση της άσκησης.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης καραντίνας, επιστήμονες, γυμναστές και επαγγελματίες υγείας τόνιζαν επανειλημμένως την ανάγκη για άσκηση ακόμα και μέσα στο σπίτι, ώστε να παραμείνουμε υγιείς σωματικά και πνευματικά στη δύσκολη και πρωτόγνωρη για όλους κατάσταση.

Τα πολύτιμα οφέλη της άσκησης
• Βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική κατάσταση
• Ενισχύει τον μεταβολισμό
• Προλαμβάνει την αύξηση του βάρους
• Περιορίζει το «κακό» λίπος
• Μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου
• Βελτιώνει τη διάθεση
• Διώχνει το στρες και τονώνει την αυτοπεποίθηση
• Μειώνει το άγχος και ηρεμεί
• Καταπολεμά την κατάθλιψη

Άσκηση εν καιρώ πανδημίας

Εν μέσω πανδημίας είναι ύψιστης σημασίας να θυμόμαστε ότι δεν πρέπει να σταματήσουμε να αθλούμαστε ακόμη και αυτή την δύσκολη εποχή, ώστε να διατηρήσουμε την καλή φυσική μας κατάσταση και να προσφέρουμε στον οργανισμό μας την εκτόνωση που χρειάζεται. Μικρά και σωστά βήματα κάθε μέρα είναι ικανά να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που επιφέρει η νέα πραγματικότητα, χωρίς να αγχωνόμαστε, να βαριόμαστε ή να περιοριζόμαστε.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει να φροντίσουμε να λαμβάνουμε τα μέτρα μας και να τηρούμε τους βασικούς κανόνες (προθέρμανση, ασκησεολόγιο, αποθεραπεία, προσεκτική τήρηση ασκήσεων) για να αθλούμαστε σωστά. Αυτό περιλαμβάνει άνετο ρουχισμό, προθέρμανση, σωστή εκτέλεση ασκήσεων, πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητές μας (ηλικία, βάρος κ.λπ.).

Εάν, λοιπόν, επιλέξουμε να γυμναστούμε στο σπίτι, σημαντικό είναι να εφοδιαστούμε με όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ π.χ. βαράκια, στρώματα, λάστιχα αντίστασης. Για τους πιο «δυνατούς παίκτες», οι μπάλες γυμναστικής και το bosu, σε συνδυασμό με τον υπόλοιπο εξοπλισμό προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ασκήσεων για όλο το σώμα.

Στην περίπτωση που προτιμάμε να γυμναστούμε εκτός σπιτιού, σημαντικό είναι να προσέχουμε τη χρονική στιγμή που επιλέγουμε να το κάνουμε ώστε να μην υπάρχει κίνηση και συνωστισμός και αφετέρου να φροντίσουμε να έχουμε την κατάλληλη ένδυση, ειδικά αυτή την περίοδο που η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει και τα κρυολογήματα μας χτυπούν την πόρτα. Επίσης, εκτός από την προστασία της υγείας μας, ο κατάλληλος ρουχισμός επιπλέον μπορεί να μας προφυλάξει από ανεπιθύμητους τραυματισμούς.

Τι χρειάζεται για μια σωστή προπόνηση εκτός σπιτιού

Παπούτσια: Μπορεί όλοι να έχουμε στην γκαρνταρόμπα μας παπούτσια τύπου αθλητικά που μας βολεύουν στο περπάτημα και σε ένα χαλαρό περίπατο, αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως κάνουν και για μια πιο έντονη σωματική άσκηση. Αν επιλέξετε το τρέξιμο, είναι σημαντικό να διαθέτετε παπούτσια με καλή διαπνοή, που προστατεύουν από τους κραδασμούς στα γόνατα και με σωστή πρόσφυση στο έδαφος ώστε να μην γλιστρούν, ανεξάρτητα από το αν τρέχετε σε άσφαλτο ή χώμα.

Ρούχα: Ο ρουχισμός που θα επιλέξετε πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να νιώθετε άνετα τόσο στο ζέσταμα όσο και στην έντονη άσκηση, χωρίς να κρυώνετε ή να ζεσταίνεστε υπερβολικά. Ειδικά κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα που έρχεται, όταν οι θερμοκρασίες και οι καιρικές συνθήκες δεν ενδείκνυνται για χαλαρό ντύσιμο, καλό θα είναι να έχετε προβλέψει πριν φύγετε από το σπίτι να φοράτε ένα αθλητικό μπουφάν, το οποίο θα φορέσετε και μετά το τέλος της άσκησης. Μια ζεστή ζακέτα και ένα μπλουζάκι όχι βαμβακερό, ώστε να στεγνώνει άμεσα στην περίπτωση που ιδρώσετε και να αφήνει το σώμα σας να αναπνέει είναι η καλύτερη επιλογή για το ζέσταμα και, αναλόγως των καιρικών συνθηκών, και ολόκληρη την προπόνηση. Ανάλογα και πάλι με τον καιρό, μπορείτε να επιλέξετε ένα μακρύ κολάν, φόρμα ή σορτς, τα οποία θα σας κρατήσουν ζεστούς ενώ παράλληλα θα είναι άνετα.

Gadgets: Αν είστε λάτρεις της τεχνολογίας, gadgets όπως έξυπνα ρολόγια με βηματομετρητή, μετρήσεις καρδιακών παλμών και καύσης θερμίδων θα σας βοηθήσουν να αξιολογήσετε την απόδοσή σας, να θέσετε στόχους και να βελτιώσετε την φυσική σας κατάσταση άμεσα και αποτελεσματικά.