Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

Νερό, το τέλειο

Είναι μοναδικό, απαραίτητο για την ζωή, σημαντικό για την υγεία και την ευεξία, δεν έχει υποκατάστατο αλλά δεν το γνωρίζουμε καλά. Ας δούμε πόσο νερό πρέπει να καταναλώνουμε, τι είδους και γιατί.

Έχουμε πολύ νερό γύρω μας, έχουμε πολύ νερό μέσα μας. Η ζωή μας εξαρτάται από αυτό, η προέλευση και η ανάπτυξη της ζωής έγινε δυνατή λόγω της ύπαρξής του. Και όμως, το πόσιμο νερό είναι αγαθό εν ανεπαρκεία.
Παρόλο που το σύνολο του νερού καλύπτει το 75% της επιφάνειας του πλανήτη μας, μόνο το 2,5% του δεν είναι αλμυρό ενώ τα 2/3 του μη αλμυρού είναι μπλοκαρισμένα στους παγετώνες. Περίπου 20% του διαθέσιμου νερού βρίσκεται σε απομακρυσμένες περιοχές. Υπολογίζεται ότι περισσότερο από 300 εκ. άνθρωποι ζουν σε περιοχές με προβλήματα λειψυδρίας. Πολύ νερό λοιπόν αλλά λίγο το πόσιμο.

Καλής ποιότητας νερό

Σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες για το νερό, πόσιμο είναι εκείνο που προορίζεται για κατανάλωση από τον άνθρωπο, είναι άχρωμο, άοσμο, αβλαβές, με ευχάριστη γεύση και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά κυμαίνονται στα διεθνώς ορισμένα αποδεκτά όρια.

Βασική προϋπόθεση για ένα καλής ποιότητας πόσιμο νερό-εκτός από την χημική του σύσταση-είναι η διαδρομή του μέχρι την πηγή να είναι όσο το δυνατόν πιο μακριά από κατοικημένες και καλλιεργημένες περιοχές, διότι στην πρώτη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος ρύπανσης από ανθρώπινα λύματα και απόβλητα εργοστασίων, ενώ στη δεύτερη περίπτωση διατρέχει κίνδυνο μολύνσεως με φυτοφάρμακα.

Οι επιλογές νερού που έχουμε είναι της βρύσης και το εμφιαλωμένο. To νερό της βρύσης απολυμαίνεται και χλωριώνεται προτού δοθεί για κατανάλωση και μπορούμε να τοποθετήσουμε οικιακά φίλτρα για να διασφαλίσουμε μεγαλύτερη καθαρότητα. Το εμφιαλωμένου νερό έχει τρεις βασικούς τύπους: το επιτραπέζιο, το νερό πηγής, και το φυσικό μεταλλικό νερό. Το ανθρακούχο νερό δεν αποτελεί διαφορετικό τύπο αλλά μπορεί να ανήκει σε έναν από τους τρεις προηγούμενους με την φυσική ή τεχνητή προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα.

Το επιτραπέζιο νερό, σύμφωνα με τη νομοθεσία, επιτρέπεται να είναι οποιασδήποτε προέλευσης (π.χ. από γεώτρηση, από λίμνη, από ποτάμι, ακόμη και αφαλατωμένο νερό θάλασσας), επιτρέπεται να γίνει οποιαδήποτε διαδικασία απολύμανσης κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου η σύστασή του να είναι σύμφωνη με την κοινοτική οδηγία για το πόσιμο νερό). Φυσικό μεταλλικό νερό
Το φυσικό μεταλλικό νερό έχει αποκλειστικά υπόγεια προέλευση και εμφιαλώνεται επιτόπου στην πηγή προέλευσής του. Οι κοινοτικές οδηγίες απαγορεύουν οποιαδήποτε κατεργασία ή απολύμανση στο φυσικό μεταλλικό νερό, εν αντιθέσει με το επιτραπέζιο.

Το νερό πηγής μοιάζει με το φυσικό μεταλλικό νερό ως προς το ότι έχει οπωσδήποτε υπόγεια προέλευση, σταθερή σύσταση, δεν υφίσταται καμιά διαδικασία απολύμανσης και εμφιαλώνεται πάντα στην πηγή προέλευσής του. Διαφέρει, όμως, από το φυσικό μεταλλικό νερό ως προς το ότι η σύστασή του είναι διαφορετική.

Προσοχή στην ετικέτα

Σημαντικό είναι να διαβάζουμε στην ετικέτα του εμφιαλωμένου νερού το είδος, τη φυσική χημική σύστασή του και τις υπόλοιπες πληροφορίες που αναγράφονται. Έτσι θα γνωρίσουμε την περιεκτικότητα σε νάτριο, ασβέστιο και μαγνήσιο, τις εργασίες που ενδεχομένως έχουν πραγματοποιηθεί κατά την διαδικασία εμφιάλωσης, την πηγή υδροληψίας, την ημερομηνίας εμφιάλωσης και λήξης, το τηλέφωνο επικοινωνίας της επιχείρησης κ.ά.

Προσοχή όμως. Υπάρχουν ενδείξεις που απαγορεύεται να αναγράφονται επί της συσκευασίας:
-Όσες αποδίδουν στο νερό θεραπευτικές ιδιότητες.
-Φράσεις σχετικές με την επίδραση του νερού στις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, όπως «Ενισχύει την πέψη» ή «Βοηθά στο αδυνάτισμα».

Οι ημερήσιες ανάγκες μας

Σύμφωνα με την Επιστημονική Επιτροπή της EFBW (European Federation of Bottled Waters) το νερό μετά το οξυγόνο είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για την ανθρώπινη ζωή. Είναι το κύριο συστατικό του οργανισμού μας καθώς το 60%-70% του σώματος ενός ενήλικα αποτελείται από νερό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται πάνω από 1 ½ λίτρα νερό ημερησίως για να λειτουργεί σωστά. Καθημερινά φτάνουμε μέχρι και 2.5 λίτρα απώλειας νερού από τον οργανισμό μας ημερησίως από φυσικές οδούς όπως η εφίδρωση, η αναπνοή, η αποβολή στερεών και υγρών. Για τον λόγο αυτόν είναι απαραίτητο να αναπληρώνουμε τα υγρά που χάνουμε πίνοντας είτε νερό είτε άλλα ροφήματα. Σε αυτά όμως δεν περιλαμβάνονται ο καφές και το τσάι καθώς περιέχουν καφεΐνη που έχει διουρητική δράση και μπορεί να υποβοηθά την αφυδάτωση.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε, ότι εκτός από το νερό που πίνουμε, ορισμένα φρούτα ή τρόφιμα είναι πολύ καλές πηγές νερού. Για παράδειγμα το καρπούζι, η ντομάτα, τα πορτοκάλια περιέχουν περισσότερο από 80% νερό.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η επαρκής συνολική ημερήσια πρόσληψη νερού, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και των ροφημάτων, είναι περίπου 2,5 λίτρα για τους άντρες και 2 λίτρα για τις γυναίκες. Όμως, η ποσότητα νερού που πρέπει να πίνει κανείς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το πόσο δραστήριος είναι, την μέση θερμοκρασία της ημέρας, την υγρασία του περιβάλλοντος και την διατροφή του. Ένας εύκολος τρόπος να υπολογίσουμε πόσα λίτρα νερό πρέπει να πίνουμε την ημέρα είναι να διαιρέσουμε το βάρος μας με τον αριθμό 30. Αν για παράδειγμα, είμαστε 60 κιλά, πρέπει να πίνουμε δύο λίτρα νερό την ημέρα. Αν είμαστε 80 κιλά, πρέπει να πίνουμε 2,6 λίτρα, την ημέρα.

Εύρυθμη λειτουργία

Η πρόσληψη νερού παίζει σημαντικό ρόλο στην πέψη, στην απορρόφηση, στη μεταφορά και στο μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών, στη ρύθμιση της θερμοκρασίας και στην ιδανική ικανότητα αντίληψης. Το νερό αποτελεί το μέσο για την αποβολή των τοξινών και των άχρηστων προϊόντων. Επίσης, η κατανάλωσή του μπορεί να προμηθεύει τον οργανισμό με βασικά μέταλλα, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και φθόριο.

Η έλλειψη νερού οδηγεί σε μείωση της παροχής οξυγόνου στους μύες. Αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε κουρασμένοι ενώ έχει αντίκτυπο και στην αντοχή μας στην άσκηση. Οι μελέτες δείχνουν ότι η κανονική κατανάλωση νερού ενδέχεται να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο κρυωμάτων, δυσκοιλιότητας, λοιμώξεων της ουρητικής οδού, νεφρολιθίασης, καρκίνου της κύστεως.

Ο μύθος για την απώλεια βάρους

Οι διαιτολόγοι συστήνουν να πίνουμε να νερό όχι επειδή έτσι θα χάσουμε βάρος, αλλά επειδή θα βοηθήσουμε την διαδικασία της καύσης θερμίδων η οποία απαιτεί επαρκή και διαρκή παροχή νερού, προκειμένου να λειτουργήσει στο υψηλότερο σημείο. Η έλλειψη νερού επιβραδύνει τη διαδικασία καύσης του λίπους. Ακόμη, πίνοντας νερό νιώθουμε πιο πλήρεις με αποτέλεσμα να τρώμε λιγότερο σε κάθε γεύμα και να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες. Και ένα σημαντικό tip: το νερό – ειδικά το κρύο- μπορεί να δώσει ώθηση στο μεταβολισμό μας μέχρι και 30%.
Λοιπόν, δεν πίνουμε νερό μόνο για να επιβιώσουμε αλλά για να ζήσουμε καλά!